Werking van de motorhome - Gasvoorziening

 

Gasvoorziening motorhome

 

Gasfles aansluiten / omwisselen
Voor de energievoorziening is de motorhome uitgerust met een compartment waar 2 gasflessen van 13kg in geplaatste kunnen worden. Doorgaans wordt er één fles aangesloten en dient de 2de fles als reservefles.  Propaangas is het zeer goed geschikt voor gebruik in motorhomes omdat het ook bij zeer lage temperaturen (tot -42°C) in de gasvorm blijft. Dit in tegenstelling tot butaangas wat onder de -0,5°C niet meer kan gebruikt worden. Om een fles te wisselen gaat u als volgt te werk: Draai de verbinding los (opgelet linkse draad dus rechts draaien om los te zetten). Verwijder de plastic verzegeling van de nieuwe (2) en draai de verbindingsdarm handvast en open de gasfles. Controleer eerst ook of de dichting nog aanwezig is (3).

SECUMOTION gasontspanner
Sommige motorhomes zijn uitgerust met een SECUMOTION gasontspanner (crash bveiliging). In dit geval is  er een gele sticker aangebracht met de uitleg voor de verdere aansluiting. Druk de groen knop vlak bij de gasfles 2 sec. in (6 - dit is de darm barstbeveiliging) en vervolgens 2 sec de knop onderaan op de gasontspanner (5). Opgelet - als dit niet correct gebeurt stroomt er geen gas.    

Gasvoorziening motorhome

 

Gasverbruik
De gasverbruikers in de motorhome zijn, de verwarming, de warm water boiler, het kookfornuis (7) en ook de koelkast kan functioneren op gas.  De grootste verbruiker is de verwarming. Bij vrieskou is het bereik van één fles beperkt tot 2-5 dagen afhankelijk van de ingestelde temperatuur en frequentie van gebruik. De warm water boiler zelf is een kleinere gebruiker maar zorg er wel voor dat u de boiler enkel aanlaat indien u warm water nodig heeft. In de zomerperiode is de koelkast de grootste gasverbruiker tenzij de motorhome aangesloten is op het 220V net. Voor een zomervakantie van 2 weken is het gasverbruik vaak slechts een halve fles zodat er nooit een probleem is met de bevoorrading. 

hervulbare LPG gasfles

Hervulbare LPG gasfles
Om problemen met gastekort te voorkomen (het is zeer moeilijk om Belgische propaangas flessen in het buitenland op te ruilen) zijn onze verhuur  motorhomes voorzien van één propaanfles (reservefles) en één hervulbare LPG dampgastank (8). Dit is een gastank naar Europese normen gefabriceerd in de vorm van een gewone gasfles maar uitgerust met een vulmond, een 80% vulbegrenzer en een niveaumeter.  De verschillende vulnippels voor gebruik in het buitenland worden ook meegeleverd. Zodoende kunt u zelf gas bijtanken indien nodig. Dit kan in de meest gewone LPG tankstations.  De beschikbaarhied van LPG gas kan wel sterk verschillen van land tot land. Het is best dit even na te kijken voor uw vertrek, zeker bij wintergebruik.