Werking van de motorhome  - koelkast

Alle motorhomes groot of klein zijn meestal itgerust met een koelkast die werkt volgens het absorptie principe.  Dit in tegenstelling tot een compressorkoelkast systeem zoals we thuis gebruiken. Deze is bij sommige motorhome fabrikanten wel als (een vrij dure) optie te verkrijgen en is enkel standaard in de Westfalia modellen.

Het voordeel van een absorptiekoelkast is de geruisloze werking en de mogelijkheid deze niet alleen op 12V en 220V maar ook op gas te laten werken. Hierdoor is het mogelijk de koelkast steeds te laten werken of men nu onderweg is, vrij kampeert of de motorhome aangesloten heeft op het 220V net.  

Het belangrijkste verschil tussen de verschillende modellen en merken zit hem in de grootte en de bediening van de energiekeuze. Dit is hoofdzakelijk manueel in te stellen bij de kleinere modellen en volledig automatisch  bij de grote modellen met dubbele deur en aparte diepvries. De zogenaamde AES modellen.

Dubbeldeurs koelkast Dometic AES

Dubbeldeurs AES Dometic koelkast 150l met aparte diepvries en automatische energiekeuze (12V / 220V en gas). 

AES staat voor "Automatic Energy Selection".

BEDIENING Dometic koelkast

Bediening van een AES koelkast merk Dometic 

OP het front van de koelkast stelt met de draaiknop links in op AUTO en de module kiest zelf de juiste energiebron:
  - 12V bij draaiende motor
  - Gas bij stilstand (er wel voor zorgen dat de gasfles open staat)
  - 220V bij aansluiting van de motorhome op het 220V net
Met de tweede draaikop van links regelt men de temperatuur. Indien er zich met een bepaalde energiebron een probleem voordoet knippert het led lampje op de display oranje (op stand gas) of licht het rood op. Bij correcte werking op 12V of 220V is het ledje groen.  
Na het wisselen van de gasfles dient met de koelkast eerst uit en daarna terug op "auto" te zetten om de AES module opnieuw op te starten en de foutmelding te wissen.

Bij de nieuwste Dometic modellen om een reset te doen het knopje "mode" indrukken tot de koelkast uitgaat en daarna ze weer aanzetten door mode in te drukken.

Camper koelkast mat manuele BEDIENING

Werking van een Dometic koelkast met manuele bediening

Bij dit type koelkast (met elektronische bediening) dient met zelf de energiebron de kiezen via het indrukken via het indrukken van de "mode" knop.
Om de koelkast aan of uit te zetten dien met deze knop enkele seconden ingedrukt worden. Door éénmaal kort te drukken kiest met de gewenste energiebron. Dit wordt aangegeven met een groen ledje. Als de gekozen energiebron niet voorhanden is of als er een probleem is gaat de rode waarschuwingsled branden. Vergeet bij vertrek en  aankomst dus niet de energiekeuze te veranderen
 - Kies 12V als u onderweg bent (werkt enkel bij draaiende motor!)
  - Gas bij stilstand indien er geen 220V aansluiting voorhanden is.
  - 220V indien u de (meegeleverde) kabel voor op het 220V net heeft aangesloten

Er bestaat van dit type koelkast ook een versie met draaiknoppen. 

Zomergebruik:
Bij normale zomertemperatuur zal de koelkast voldoende koelen. De capaciteit van een absorptiekoelkast is evenwel beperkt waardoor het mogelijk is dat bij zeer hoge buitentemperatuur (> 32 °C) en intens gebruik de koelkast minder zal koelen. 

Wintergebruik:
Zorg er bij wintergebruik voor dat u de koelkast niet te koud instelt.  De kans bestaat dan dat u de etenswaren bevriezen. Dit effect kan verminderd worden door het plaatsen van een "winterafdekking" op de in- en uitlaatrooster van de koelkastventilatie.