Werking van de motorhome - Stroomvoorziening

Startbatterij + woonbatterij

Een motorhome is altijd voorzien van een startbatterij en minstens één woonbatterij. De 12V woonbatterij heeft doorgaans een capaciteit van van 80 tot 120 Ah en voorziet de wooncel van stroom voor de verlichting, de waterpomp en de struring van de Truma combi verwarming. Tijdens uw reis dient u het laadniveau van de woonbatterij goed op te volgen om een volledige ontlading te voorkomen en voldoende stroom te hebben om de avond door te brengen.

Bij draaiende motor zorgt een lader en laadregelaar ervoor dat beide batterijen opgeladen worden.  Indien u dagelijks min 100km of meer aflegt heeft u in principe voor elke avond voldoende stroom. In ieder geval is de gemiddelde autonomie van een woonbatterij bij normaal gebruik nooit langer dan 2 dagen. Controleer regelmatig de spanning van woonbatterij op het controle paneel om ontlading te voorkomen.

De levensduur van een batterij is beperkt en wordt deels bepaald door het type batterij en het aantal ontladingen (cycli).  Een woonbatterij is van een ander type dan een startbatterij: zowel half-tractie batterijen als gel batterijen worden hiervoor gebruikt. Deze types zijn beter geschikt als woonbatterij omdat ze een groter aantal cycli aankunnen en gemaakt zijn om voor een langere duur een beperkte stroom te leveren.  Een gel batterij heeft de langste levensduur en kan het grootst aantal cycli aan.   

Stroomaansluiting motorhome

 

Aansluiting op het 220V net

Indien u zicht niet regelmatig verplaatst of indien u 220V ter beschikking wenst in de motorhome dient de stroomkabel aangesloten te worden. Elke motorhome beschikt hiervoor over ene extern 220V aansluiting voor een type Eurostekker (1). Deze aansluitkabel wordt meegeleverd (2). Om de kabel aan te sluiten opent u het klepje en schuift deze vervolgens in de wandstekker (3-4). Alvorens de kabel aan te sluiten dient u de stroomkabel op haspel geheel af te rollen welke u onder de motorhome plaatst om deze te beschermen tegen eventuele regen. 
De aansluiting zorgt ervoor dat de woonbatterij (en doorgaans ook de startbatterij) opgeladen wordt en dat de stopcontacten in de motorhome op 220V werken. Zonder deze aansluiting is er enkel 12V beschikbaar. Om de stekker te ontkoppelen dient u eerst de veiligheid (blauw hendeltje links bovenaan) in te drukken.

Bijkomende uitrusting

Naast de standaard uitrusting zijn sommige van onze motorhomes uitgerust met bijkomende vororzieningen voor extra comfort:
- Een tweede woonbatterij voor extra capaciteit
- Een zonnepaneel en laadregelaar om de batterijen op te laden zonder een aansluiting op het 220V net wat nuttig is bij wild Kamperen.
- Een ingebouwde omvormer. Deze zet 12V gelijkstroom van de batterij om in 220V
wisselstroom. Zodoende heeft u 220V ter beschikking voor het laden van GSM's en laptops of voor aansltuing van een televisie. Deze omvormers zijn door het beperkte vermogen (150-1000W) doorgaans niet geschikt voor zwaardere stroomverbuikers zoals koffieapparaten of haardrogers. Bij twijfel vraagt u best ons advies.
  
Een kleine omvormer van 150-300W is beschikbaar als verhuur toebehoren indien u dit apparaat wenst te gebruiken en de motorhome niet beschikt over een ingebouwde omvormer. Deze zijn geschikt voor allerlei elektronische apparatuur en laders.