Werking van de motorhome - Watervoorziening

De verswatertank 

Motorhome watervoorziening

 

Alle types motorhome, inclusief de kampeerbus,  beschikken over een verswatertank met een capaciteit van rond de 100-110 liter. Deze tank wordt doorgaans in de leefruimte onder één van de zitbanken geplaatst zodat deze bij koud weer met ingeschakelde verwarming niet kan bevriezen. 
Het vullen van de tank gebeurt via een luikje in de buitenwand (1). De tank bijvullen is eenvoudig:  de afsluitdop (2) naar links losdraaien en de tuinslang (meegeleverd) in de opening plaatsen (3).  Vervolgens de kraan openen en op het controlepaneel binnen in de motorhome de niveaustijging opvolgen en de kraan dichtdraaien zodra het maximum niveau aangegeven wordt.

Vanuit de verswatertank wordt het water met een dompel- of drukpomp naar de kranen gebracht. Het contact voor de bediening van de pomp zit in de kraan zelf. Indien de motorhome beschikt over een drukpomp is het uiterst belangrijk om de pomp op het controlepaneel uit te schakelen indien de verswatertank leeg is, anders bestaat de kans dat deze stuk gaat door oververhitting. 

Om de warmwater boiler te vullen draai je één van de kranen open en zet deze een minuut of 2 op warm water. Er ontsnapt dan eerst wat lucht maar dit stopt zodra het reservoir van de boiler (10 - 12 liter) vol is.

 De vuilwatertank

Bediening klep afvalwater

Indien met water gebruikt in de keuken of in de badkamer zal het afvalwater niet rechtstreeks naar buiten lopen maar naar de vuilwatertank stromen. Deze tank wordt meestal onder de bodem van de motorhome geplaatst en is voorzien van een afsluitbare klep met buitenbediening. Er bestaan heel wat verschillende systemen voor de bediening: met trekstaaf, draaiknop of met kabel maar het principe is steeds hetzelfde.

Om te voorkomen dat de afvalwatertank geheel vol is dient u deze zo veel mogelijk te ledigen. Best bij het vertrek op elke stopplaats of camping. Dat zorgt er ook voor dat u niet nodeloos extra gewicht meeneemt. Bij volle tank zal er op het controlepaneel ofwel een rood lampje gaan branden ofwel is een niveaumeting voorzien net zoals voor de verswatertank. 

Doordat de afvalwatertank zich meestal buiten de motorhome bevindt is dit een zwakke schakel bij vriesweer. Sommige motorhomes beschikken wel over een systeem om het afvalwater te verwarmen (met elektrische weerstand of met warme lucht) maar het vastvriezen van de uitlaatklep is hierdoor niet geheel uitgesloten.
In de winter is het dus belangrijk om de afvaltank zo vaak mogelijk te ledigen. Bij motorhomes zonder tankisolatie of afvaltankverwarming is het aan te raden om bij vrieskou een externe tank of recipiënt onder de afvoer te plaatsen en de klep open te laten.