Motorhome timesharing

Voordelig op reis met een eigen motorhome

Volledig artikel zoals gepubliceerd in het Laatste Nieuws, dossier "Caravans & Motorhomes" Mobiel weekend van 28 en 29 Oktober 2006 (publi-reportage).

Iedereen kent timesharing of deelgebruik van vakantiewoningen, maar wist u dat deze formule ook de wereld van de motorhomes bereikt heeft? Goedkoop op reis met uw eigen motorhome en de rest van het jaar geen stallingskosten of zorgen. Het klinkt aanlokkelijk.

De verkoopcijfers spreken voor zich. Steeds meer reislustigen kiezen ervoor om de wereld in te trekken met hun eigen motorhome en laten hun caravan, hotel, huurvilla of tent voor wat ze zijn. Zelf een motorhome kopen is natuurlijk niet voor iedereen de ideale oplossing. De investering is groot en het grootste deel van het jaar staat uw aankoop in de garage. Ook het onderhoud kost geld. Voor diegenen die regelmatig van de vrijheid van mobiel reizen willen genieten zonder de last en hoge kosten van een aankoop is timesharing een mogelijk alternatief.

Hoe gaat het in zijn werk? U kiest een motorhome uit het timesharing aanbod en deelt in de kosten in verhouding tot het gebruik dat u van de motorhome wenst te maken. De kosten zijn opgesplitst in het gebruiksrecht (voor het aantal dagen dat u de motorhome wil gebruiken) en de gebruikskosten (uw bijdrage in de jaarlijkse kosten zoals verzekering en onderhoud). Uw aandeel in de kosten wordt jaarlijks in detail afgerekend op basis van het aantal dagen dat u de motorhome gebruikt hebt, het seizoen waarin en het aantal kilometers dat u afgelegd hebt. Dat laat u toe de aangerekende kosten tot in detail te controleren. Over de stalling, de omniumverzekering, het onderhoud, en mogelijke reparaties hoeft u zich geen zorgen te maken. Daarvoor zorgt de aanbieder die ook de beheerder en eigenaar is van de motorhomevloot.
 
De prijs blijft heel redelijk omdat de motorhomes vaak gebruikt worden en de kosten onder alle gebruikers verdeeld. Bij de start kunt u de periode waarin u de motorhome jaar wil gebruiken geheel of gedeeltelijk contractueel vastleggen. U kunt uw tegoed ook vrij opnemen naarmate uw vakantieplannen vorm krijgen. Om ervoor te zorgen dat uw motorhome ook op korte termijn beschikbaar is, wordt het aantal timesharing gebruikers per motorhome beperkt tot twee à drie. Om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen en de gebruikers te laten genieten van de nieuwste snufjes worden de motorhomes om de drie jaar vervangen. Op dat ogenblik kunt u beslissen om de motorhome over te kopen, uw deelname te stoppen of een nieuw contract af te sluiten voor een nieuwe motorhome.

Het is ook mogelijk om zelf timesharing-aanbieder te worden. Dat kan met de variant “kopen-met-verhuur”. U bent dan “de baas in huis” en kiest wanneer de motorhome beschikbaar is voor andere gebruikers. Na afloop van het lange-termijnhuurcontract met de aanbieder wordt u volle eigenaar. In deze formule kunt u er ook voor kiezen om uw motorhome niet alleen voor timesharing maar ook voor “gewone” verhuur aan te bieden. De verhuurdienst van de aanbieder zorgt voor de huurders en de administratie. De opbrengst zorgt voor een aangename vermindering van uw eigen kosten zodat u als “koper-verhuurder” op een voordelige manier eigenaar wordt.
 
Timesharing van motorhomes is nog tamelijk nieuw. Het lijkt in elk geval interessante mogelijkheden te bieden, zowel voor mensen die voor het eerst eens willen proeven van een motorhome-vakantie als voor de enthousiastelingen die op een voordelige manier eigenaar willen worden. Aan u om de verschillende formules te vergelijken en te kiezen wat u het best past.

Bruno Devroy